Laxgratäng med vitvinssås & sparris

IMG_4292

Laxgratäng till 4 personer

4 laxfiléer

1 liten finhackad schalottenlök

valfri mängd sparrisar ( jag hade 8 stycken)

2,5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk

1 dl vitt vin

1,5 fiskbuljongtärning

1 krm vitpeppar

redning

3 msk mjöl & en skvätt mjölk

potatismos

10 normalstora mjöliga potatisar

1 rejäl klick smält smör

ca 1 dl varm mjölk

1 äggula

salt & vitpeppar efter smak

gör så här

Börja med att skala och koka potatisarna i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.

Värm ugnen till 220 grader, lägg laxfiléerna i en ugnsform som du smort, hetta upp en panna, smält lite smör och fräs löken en stund ( den ska inte få färg). Tillsätt alla ingredienserna till såsen, vispa ihop redningen i en skål för sig. Låt allt koka upp. Vispa i redningen lite åt gången till önskad konsistens. Sänk värmen. Lägg sparrisarna i en djup tallrik, häll på vatten och kör dem i micron nån minut tills de mjuknat något. Låt dem rinna av.

Mosa potatisen med en potatisstöt ( som för övrigt är toppen till att mosa avocado med när du ska göra en rejäl laddning guacamole 😀 ) Häll på smält smör och mjölken lite i taget, krydda och blanda i äggulan. Vispa fluffigt med elvispen.

Fyll en spritspåse med moset.

Spritsa moset runt laxfiléerna, häll såsen över laxen och lägg sparrisen ovanpå. Sätt in i ugnen ca 15-20 minuter, gratängen ska få lite vacker färg.

Kram ❤

 

Annonser

2 thoughts on “Laxgratäng med vitvinssås & sparris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s