Köttbullar, blomkålsmos & gräddsås

IMG_3625

Lite kladdigt och meckigt kan det bli när man gör köttbullar av kycklingfärs 😉 Men det enklaste är att när man lyckats få till en något sånär rund köttbulle, fylla en bakplåt och förgrädda i ugnen för att sedan steka i massa smör och få den fina och goda stekytan. Igår blev det riktig husmanskost här hemma, valde blomkålsmos istället för potatismos och tillsatte riven parmesanost.

kycklingköttullar med blomkålsmos & gräddsås

4 personer

800 gram kycklingfärs

1 riven gul lök

2 ägg

1/4 dl grädde

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

blomkålsmos

1 påse fryst blomkål ( I love eco 450 gr)

1 msk smör

1 dl riven parmesan

1 krm salt

1 krm vitpeppar

gräddsås

4 dl grädde

1/2 dl creme fraiche

1 tsk svartvinbärsgelé

3 tsk oxfond

salt & svartpeppar efter smak

rårörda lingon

1 dl frysta lingon

1 msk socker

gör så här

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Börja med köttbullarna. Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt lök, färs, grädde, salt & peppar. Blanda ihop smeten. Ta fram två bakplåtar och lägg bakplåtspapper på. Rulla snabbt ihop köttbullar och fyll plåtarna. Sätt in i ugnen ca 8 minuter. Stek dem sedan klara i rikligt med smör tills de fått en vacker färg.

Blanda lingon väl med socker, vanligt strösocker eller tex sötströ.

Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt blomkålen ånga av ordentligt. Lägg i lite smör, salt & peppar mixa med en stavmixer. Tillsätt parmesanosten och blanda väl.

Koka ihop ingredienserna till gräddsåsen, använd gärna stekpannan som du stekte köttbullarna i. När såsen tjocknat något är den klar.

Servera köttbullarna med blomkålsmoset, ättiksgurka, lingon, små fina ärtor, gräddsås och en liten sallad.

Kram ❤

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s