Laxgratäng

IMG_3332

Kan bara bli så himmelens sugen på fiskgratäng 🙂 Hade lax i denna, ibland blandar vi lax och torsk. En vitvinssås med dill i, garnerad med räkor, dill och citron och duchessepotatis. Receptet är till 3 personer Kram ❤

Laxgratäng

3 laxbitar

1 msk smör

2,5 msk mjöl

1 finhackad schalottenlök

1  1/2 fiskbuljongtärning

2 msk fryst dill

4 dl mellangrädde

1 dl vitt vin

salt & vitpeppar

duchessepotatis

500 gram mjölig potatis

ca 25 gram smör

1 äggula

ca 2 msk olja

1 finhackad dill

salt & vitpeppar

dekoration

citronskivor

färsk dill

skalade räkor

gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Skala, dela och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den ånga av och pressa ner den i en skål. Smält smöret och häll smör, olja, äggula och dill i skålen med potatis. Salta & peppra. Vispa eller blanda ihop väl. Lägg potatismoset i en spritspåse.

Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form. Salta & peppra. Spritsa ut moset runt laxen.

Hetta upp en kastrull, Smält smöret och lägg i löken. Låt det fräsa ett par minuter, det ska inte få färg. Ta kastrullen från plattan och pudra över mjölet. Vispa runt tills det blandat sig väl med smör och lök. Häll i ca 1 dl grädde, vispa tills en jämn smet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Häll i resten av grädden, dillen, vinet, smula i buljongen, salta  & peppra. Låt det koka upp och låt det puttra tills det tjocknat något. Sila såsen och såsen över laxen. Sätt in i ugnen ca 25 minuter.

Dekorera med skalade räkor, färsk dill och skivad citron.

Hoppas du gillar laxgratängen ❤

IMG_3335

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s