Kyckling ugnsrostade rotfrukter & portvinssky

IMG_3295

Har ätit en alldeles ljuvlig portvinssky, tänkte att det måste jag ju prova att laga till själv. Inte en susning om hur jag skulle gå till väga men man måste ju prova. Det var proffs som gjort såsen på restaurangen, jag är inte ens i närheten av deras kunskap men den blev inte alls tokig – min portvinssky. Det fick gott betyg här hemma och då är testpiloterna kräsna haha , de vet hur bra mat ska smaka 😉 😉 Vågar du testa? Må så gott Kram Jeanette

Receptet är till fyra – fem personer

kyckling

1 kg kycklingfiléer

4 msk olja

salt & svartpeppar

2 msk tamarisoja ( Renée Voltaire)

rotfrukter

1 knippe färsk gul lök

3 morötter

3-4 palsternackor

ca 1/2 påse nypotatis

1/2 msk vitlökspulver

färsk timjan

flingsalt & svartpeppar

1 msk torkad rosmarin

ca 5 msk olja

portvinssky

1 liten hackad gul lök

1 stor hackad vitlöksklyfta

2 köttbuljongtärningar ( Kung Markatta)

6 dl vatten

1/2 msk tamarisoja ( Renée Voltaire)

3 msk maizena redning för bruna såser

1/2 dl portvin

svartpeppar

1 nypa socker

gör så här

rotfrukter

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Skala morötter, palsternackor och ta bort det yttersta på löken, dela alla rotfrukter i valfri storlek. Lägg ner allt i en stor skål och häll i kryddor och olja. Blanda väl med händerna. Lägg över allt på en ugnsplåt. Sätt in i ugnen ca 30- 40 minuter.

kyckling

Hetta upp en stekpanna ( gärna en som tål ugnsvärme så slipper du extra disk ), häll i oljan. Stek filéerna som du kryddar med salt & peppar. Häll över tamarisojan. Vänd kycklingen så tamarisojan fördelar sig på filéerna. Sätt in i ugnen när de fått fin färg. Stick in en termometer. Kycklingen är klar när den visar 70-72 grader. En smaksak.

portvinssky

Hetta upp en kastrull med olja. Fräs lök & vitlök tills det fått liiiite färg. Tillsätt först sockret, rör runt  och tillsätt därefter vatten, soja, vin och smula ner buljongtärningarna. Dra några varv med svartpeppar kvarnen. Låt det stå och puttra ca 15 minuter. Sila av skyn och häll tillbaka i kastrullen. Vispa ner maizenaredningen och låt det småputtra tills det tjocknat något.

Servera rotfrukter, kyckling & portvinssky med en sallad ❤IMG_3239

Portvinet ( måste nog gå på portvisprovning 😉 så mycket att välja på!

IMG_3296

IMG_3290

Kvällens goda vin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s